1. Kiedy jajko pływa, a kiedy tonie?
Początkowo gęstość jajka była nieznacznie większa od gęstości wody - dlatego jajko zatonęło. Dosypując coraz większe ilości soli, zwiększamy gęstość roztworu solanki. W pewnej chwili dochodzimy do sytuacji, kiedy to gęstość jajka i solanki są równe - wtedy jajko może unosić się na dowolnej głębokości. Gdy soli w wodzie jest jeszcze więcej, gęstość solanki robi się większa od gęstości jajka i wypiera je na powierzchnię.
2. Jajko w butelce.
Powietrze w butelce podczas ogrzewania zwiększa swoją objętość, nie mieści się w niej i częściowo "wychodzi" na zewnątrz. Natomiast podczas studzenia następuje proces odwrotny - powietrze kurczy się i chce z powrotem dostać się do butelki. Wynika to ze zjawiska rozszerzalności temperaturowej substancji.
Jajko jednak działa jak korek i nie pozwala, aby powietrze z pomieszczenia weszło do butelki. Jednakże schładzane powietrze znajdujące się w środku butelki chce się skurczyć! Zmniejszające się przez to ciśnienie powoduje wessanie jajka do butelki.
Aby wyjąć jajko z butelki, powinieneś najpierw dobrze ją schłodzić. Schłodzi się również znajdujące się w niej powietrze. Następnie odwróć butelkę szyjką w dół i zacznij powoli ogrzewać suszarką do włosów. Powietrze, rozszerzając się, wypchnie jajko.




Dziękuję Dawid za zdjęcia :)
Początkowo gęstość jajka była nieznacznie większa od gęstości wody - dlatego jajko zatonęło. Dosypując coraz większe ilości soli, zwiększamy gęstość roztworu solanki. W pewnej chwili dochodzimy do sytuacji, kiedy to gęstość jajka i solanki są równe - wtedy jajko może unosić się na dowolnej głębokości. Gdy soli w wodzie jest jeszcze więcej, gęstość solanki robi się większa od gęstości jajka i wypiera je na powierzchnię.
2. Jajko w butelce.
Powietrze w butelce podczas ogrzewania zwiększa swoją objętość, nie mieści się w niej i częściowo "wychodzi" na zewnątrz. Natomiast podczas studzenia następuje proces odwrotny - powietrze kurczy się i chce z powrotem dostać się do butelki. Wynika to ze zjawiska rozszerzalności temperaturowej substancji.
Jajko jednak działa jak korek i nie pozwala, aby powietrze z pomieszczenia weszło do butelki. Jednakże schładzane powietrze znajdujące się w środku butelki chce się skurczyć! Zmniejszające się przez to ciśnienie powoduje wessanie jajka do butelki.
Aby wyjąć jajko z butelki, powinieneś najpierw dobrze ją schłodzić. Schłodzi się również znajdujące się w niej powietrze. Następnie odwróć butelkę szyjką w dół i zacznij powoli ogrzewać suszarką do włosów. Powietrze, rozszerzając się, wypchnie jajko.




Dziękuję Dawid za zdjęcia :)
Mie się wszystko udało
OdpowiedzUsuń